Bron: De Stentor
Diverse betrokkenen slaan alarm en dringen aan op maatregelen. Het kabelnet moet dieper de Veluwe bossen in voor een betere en betaalbare toegang tot het internet en er moeten meer zendmasten voor mobiel bellen komen. Mobiele apparatuur, van telefoon tot laptop en tablet, hoort bijna standaard tot de uitrusting van de recreant. Daarmee groeit het belang van goede mobiele en digitale bereikbaarheid.
Onderzoek
Agentschap Telecom (Ministerie van Economische Zaken) deed na klachten over problemen bij het bellen van alarmnummer 112 onlangs onderzoek. Dat resulteert onder meer in een kaartje van oranjegekleurde gebieden in Nederland waar je er niet op kunt vertrouwen dat mobiel bellen mogelijk is, zelfs niet met het alarmnummer dat met een zeer lage signaalsterkte al zou moeten kunnen. De driehoek Zwolle-Harderwijk-Arnhem kleurt in het rapport bijna geheel oranje.
Herman Kool van camping De Rusthoeve in Putten – omgeven door de eeuwenoude Speulder- en Sprielderbossen – kan erover meepraten. “Mobiel bellen is hier echt een drama.” Beheerder Martin Verveer van camping De Veldkamp in Wissel heeft dezelfde ervaring. “Als ik binnen zit, heb ik geen bereik. Buiten lukt het vaak wel, maar je ziet vaak mensen op het terrein lopen op zoek naar een plek met voldoende bereik.”
Hij maakte onlangs mee dat een gast hartklachten kreeg. “Toen de ambulancebroeders contact zochten met de meldkamer hadden ze zelfs geen verbinding.” Ton Jalink, eigenaar van camping De Mussenkamp in Heerde, laat hetzelfde geluid horen. “We werken met z’n allen hard aan de kwaliteit van de Veluwe. Daarbij zijn de mogelijkheden voor mobiel bellen en internet zeer belangrijk.”
Voorbij
De algemene verwachting is dat campings zonder wifi op termijn geen bestaansrecht hebben. De verbindingen en mogelijkheden zijn op veel plaatsen zó slecht, dat recreatiebedrijven met lege handen staan, al zouden ze fors willen investeren. De vraag naar wifi heeft in korte tijd een enorme vlucht genomen.
Aantallen
De Veluwe telt 550 recreatie-accommodaties met in totaal 100.215 slaapplaatsen. De grootste groep vormen de kampeerbedrijven (241 accommodaties en 62.853 slaapplaatsen). Campings waren van oudsher het belangrijkste toeristische verblijfssegment in Gelderland. Ze bezetten nu plek 3. Het aantal overnachtingen is gedaald tot 2,6 miljoen per jaar.