Overleg met gemeente 21 mei

Aantekeningen van het overleg d.d. 21 mei 2019 van Dennis en Fred met wethouder Lia de Waard, gebiedsregisseur Niki Binnendijk en ambtenaren Hans van Bolderen en Gerald Wagenaar.

Inrichtingseisen landgoederen. De wethouder verwijst naar de vorige bijeenkomst op het gemeentehuis en vat de volgende punten samen. a) De buurtpreventie zou met de politie opgenomen worden. b) De oude bus aan de Korte Blekersweg is inmiddels verdwenen. c) de kwestie van het afgesloten pad op landgoed De Waayenberg. Fred stelt dat de door de gemeente gesloten privaatrechtelijke overeenkomst met de projectontwikkelaar, o.a. de aanwijzing inhoudende wanneer het door de exploitant afgesloten wandelpad (melkpaadje) weer voor het publiek opengesteld dient te zijn, op dat punt niet alleen in strijd is met het op dat pad gevestigde recht van overpad maar ook in strijd is met het Toetsingskader voor Landgoederen. Immers heeft de gemeente met deze aanwijzing een op zijn minst impliciete goedkeuring gegeven aan de afsluiting van het pad.

Dat de gemeente stelt dat het recht van overpad een privaatrechtelijke kwestie is maakt de kwestieuze positie van de gemeente niet anders. Hans van Bolderen merkt op dat er een verschil bestaat tussen openbare toegankelijkheid vs publieke toegankelijkheid. Hierover is enige discussie maar de relevantie m.b.t. de gewraakte afsluiting van het pad wordt niet aangetroffen. De door Wissels Belang geconstateerde tegenstrijdigheid wordt in het overleg door de gemeente gerelativeerd: het is toch maar tijdelijk. (Inmiddels 7 jaar!) Een voorstel tot koppeling van de 3 landgoederen ( De Waayenberg, De Pirk en De Paalbeek (Beekdal)) t.b.v. een aaneengesloten wandelpad/wandelgebied met openbare toegankelijkheid wordt positief ontvangen. De gemeente heeft een belangrijke stem in de inrichting van de landgoederen. Van belang is een gemeenschappelijke landschapsarchitect, die de plannen op elkaar afstemt.

Verkeersproblematiek. Een voortdurend en hardnekkig probleem is de van verkeersveiligheid, in het bijzonder de snelheid van auto’s. De huidige voorzieningen, i.c. verhoogde kruisingsvlakken, verkeersdrempels/versmallingen dateren al weer van plm 15 jaar geleden als uitvloeisel van een toenmalig verkeersplan. Sinds die tijd is het steeds drukker geworden. Met name de veiligheid van fietsers en voetgangers is in het geding en de veiligheid rondom de vele uitritten De gemeente heeft een nieuw Mobiliteitsplan aangekondigd dat o.a. de verkeersveiligheid opnieuw bekijkt en daar beleid in formuleert. Beïnvloeding van (verkeers-)gedrag van bewoners van Wissel zou ook bijgesteld moeten worden volgens Gerald Wagenaar. In een te vormen klankbordgroep kan Wissels Belang bijdragen gaan leveren voor het op te stellen Mobiliteitsplan. Vermoedelijke start in het najaar. Arnoud van de Vrugt, verkeerskundige van de gemeente Epe is de contactpersoon. Tussentijdse/acute kwesties kunnen te allen tijde met hem besproken worden.

Overlast De Schaapskooi. Desgevraagd zegt de wethouder dat het absoluut verboden is dat de vakantiehuisjes, anders dan voor recreatieve doeleinden, bewoond worden. De gemeente is bekend met de huisvesting van arbeidsmigranten op de Schaapskooi maar de wethouder is/was niet bekend met daaruit voortvloeiende overlast. Er zijn geen afspraken gemaakt om art. 5 oogluikend toe te staan. Ondertussen heeft de directe omgeving dus wel hinder van de (semi-) permanente bewoning. Bewoners in de directe omgeving en in het bijzonder Hotel Heidebad ervaren overlast. De wethouder verzoekt direct het KCC (klant-contact-centrum) van de gemeente op de hoogte te stellen van vervelende situaties. (telefoonnummer 140578) Eventueel vragen om doorverbonden te worden met de BOA.

Dat helpt de gemeente bij de inventarisatie van klachten en geeft Handhaving de gelegenheid adequaat op te treden. Meest directe weg is via de gemeentepagina een contactformulier in te vullen. https://www.epe.nl/direct-regelen/meldingen-klachten-en-bezwaren_41711/

Subsidie mogelijkheden. Er zijn 2 regelingen waar wellicht voor Wissels Belang een mogelijkheid is incidenteel ondersteuning te krijgen. Die worden binnenkort aangevraagd.

Communicatie met gemeente. Van de zijde van de gemeente wordt erkend dat er altijd ruimte voor verbeteringen zijn in de communicatie. Traag reageren en/of slechts gedeeltelijk op inhoudsvragen reageren, zoals in enkele voorbeelden aangedragen, dat kan niet de bedoeling zijn. Gerald Wagenaar houdt een pleidooi voor meer informele contacten om de communicatie wat directer en levendiger te houden. Hij adviseert om de medewerkers van de gemeente rechtstreeks (email/telefonisch) te bevragen als er een kwestie speelt of een vraagteken moet worden weggepoetst. Dat mag/kan buiten de verantwoordelijk wethouder/portefeuillehouder om. De meeste info uitwisseling zit veelal vóór officiële besluitvorming. Veel (vaak onnodige) rimpels kunnen dan al zijn gladgestreken alvorens de fase van een “officieel bestuurlijk standpunt” aan de orde is/moet zijn.

Eén antwoord op “Overleg met gemeente 21 mei”

  1. Prima actie om hier energie namens ons allen in te steken!! Goed te lezen dat er “goede voornemens” zijn… vraag is wel in hoeverre ambtelijke adviezen naar ons ea later bestuurlijk teruggedraaid kunnen worden.
    Hulde/dank voor inzet bestuur WB!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *